חדשות הקיבוץ
ברוכים הבאים
ברוכים הבאים לאתר יפעת!
מה קורה
מגזין הוידאו החודשי "מה קורה"
נמצא ב"רוח מקומית".
האחרון מופיע גם בדף הבית.
גשם תשפ"ד
6.12.23 היום נמדדו 15.0 מ"מ
מתחילת דצמבר נמדדו 15.0 מ"מ
מתחילת העונה נמדדו 130.0 מ"מ
תפריט
לוח אירועים
המאוזולאום הרומי
המאוזולאום הרומי
מאת: מרים אהרוני
בקיץ תשכ"א, 1961, ניגשנו סוף-סוף לשדרוג מגרש הכדורגל ממערב ליישוב, כדי שיהיה גם לנו מגרש כדורגל ראוי לשמו. הבולדוזר עלה על השטח, התחיל לעבוד - ונעצר כשנתקל באבנים ענקיות, בעומק של כחצי מטר בסך הכול. הזעיקו את בניומין לוי - שהיה מזוהה עם ידיעת הארץ והכרת הארץ יותר מכל חברי יפעת לדורותיהם. בניומין ראה מייד שיש כאן אתר ארכיאולוגי מיוחד והתרגש מאוד. התרגשותו דבקה אפילו בחובבי הכדורגל המושבעים, שהסכימו שצריך לראות מה יש כאן לפני שמתקדמים עם המגרש.
הארכיאולוג אדם דרוקס פיקח על החפירה באתר. לחופרים הנלהבים חברי יפעת הצטרפו בהתנדבות אנשי החוג האזורי לידיעת הארץ של בניומין. בעניין גדול ובעצה טובה עקב אחר התקדמות החשיפה מרדכי הקר בן ה-85, שמלבד היותו מנהלו הראשון של הטכניון ומהנדס העיר ירושלים במשך שנים רבות, היה גם ארכיאולוג חובב, בעל ידע מעמיק. הוא שערך את עבודת הסקר היסודית והמקיפה של הדרך הרומית מלגיו לציפורי החוצה את העמק על אבני המיל שלה, וסחף אחריו לאהבת הארץ וחקר עתיקותיה רבים מחברי יפעת.
תוך זמן קצר התגלה במקום מאוזולאום (אחוזת קבר) מהתקופה הרומית, שהשתייך, ככל הנראה, לאחת המשפחות העשירות של היישוב הגדול בגבת באותה תקופה. במרכז אחוזת הקבר נמצא קימרון אבן גדול, שעל הפתח לחלל הפנימי שלו סגרה אבן גולל. במקום נמצאו מסמרי מתכת ושברי נרות חרס, וכן כלי זכוכית, בחלקם שלמים, בהם גם בקבוק בושם מוכסף. החפצים הועברו לירושלים לשם רישום, לימוד ומחקר. דו"ח החפירה פורסם בכתב העת "חדשות ארכיאולוגיות" בשנת 1962.

*
ב-27 בנובמבר 1961 הגיע נשיא המדינה יצחק בן-צבי לראות את האתר המרשים, עליו שמע מפי ידידו מרדכי הקר. יפעת לבשה חג. בתום קבלת פנים נרגשת ומפגשי ידידים עם הנשיא, ירדו כולם למאוזולאום לשמוע את ההסברים על הממצאים באתר, את ההשערות בשאלה מי היה כאן ומתי, ואת התקוות על מה שעוד עתיד להתגלות באדמת יפעת.
ביקור נשיא המדינה יצחק בן-צבי במאוזולואום הרומי, 27.11.1961
במרכז הצילום: הנשיא (בחליפה ומגבעת), מאחוריו מרדכי הקר בן ה-85.
בתקופה שלאחר מכן עבר האתר שחזור, בפיקוחו של אדם דרוקס. מסביב לו נבנו קירות תמך לשם הגנה ושמירה על המקום.
ביום ח' בתשרי תשכ"ו, 4.10.1965, התקיים טקס הפתיחה החגיגי של המאוזוליאום כאתר עתיקות מוכרז. האתר הוקדש, בהסכמת כל הגורמים, לזכרו הברוך של מרדכי הקר, שהלך לעולמו בינתיים. במסגרת האירוע התקיים יום עיון מרתק, שעסק בתולדות עמק יזרעאל. בכירי הארכיאולוגים בישראל נטלו בו חלק - בהם מנהל אגף העתיקות פרופ' אברהם בירן ופרופ' מיכאל אבי-יונה - חוקר התקופה הרומית-ביזנטית בארצנו.

אחרית דבר: מתנת יום הולדת
לקראת יום הולדתה ה-100, התקשרה רות הקר-חורן למרכז המשק גדעון ברזלי ואמרה לו:
גדעון, אתה יודע, בעוד כמה ימים אהיה בת מאה.
אני יודע, אמר גדעון מופתע ונרגש - מזל טוב, אין כמוך!
רות המשיכה: ולא מגיעה לי מתנה לגיל מאה?
מגיעה, ודאי שמגיעה, אמר גדעון. איזו מתנה את רוצה?
אני רוצה שלכבוד יום ההולדת שלי ישפצו את הקבר הרומי המוזנח שהוקדש לזכר אבי ויחזירו לו את כבודו, אמרה רות.
ימים ספורים אחרי בקשתה - כל-כך יוצאת הדופן מצד אחד, וכל-כך אופיינית מצד שני - ערכה רות ביקור במקום, והתרגשה עד עמקי נשמתה לראות את תלמידי בית הספר עוסקים בעבודות שיפוץ וניקיון באתר.
הלוואי שנדע להמשיך לשמור על המתנה של רות.

רות הקר-חורן עם תלמידי בית הספר שניקו את המאוזולאום הרומי כמתנה לרות ליום הולדתה ה-100, יולי 2007
מרים אהרוני, 2011