שלום אורח, התחבר !

חדשות הקיבוץ

ברוכים הבאים

ברוכים הבאים לאתר יפעת!

מה קורה

מגזין הוידאו החודשי "מה קורה"
נמצא ב"רוח מקומית".
האחרון מופיע גם בדף הבית.

מזל טוב

לנורית והרי אלקסלסי
לנישואי הבן חן עב"ל שיר
ליהודית קוצר
לנישואי הנכד
ברכות למשפחת מילר
ולכל המשפחה!

לוח אירועים

מאי 2023

אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבַשׁ

 

אסתר כהן וניסים בריסקו מנקים את סליל החימום מן החלב שנקרש עליו בזמן הפיסטור, תשרי תשמ"א (ספטמבר 1980)

בחג השבועות נהוג להעלות על שולחן החג מאכלי חלב, גבינה ודבש. המנהג הזה מאוחר יחסית (ימי הביניים), לא מצווה מן התורה, אבל הוא הזדמנות להזכיר סיפור מקומי שאולי כבר נשכח

בשנת 1980 חלה עלייה חדה במחירי החלב ומוצריו. מסיבות שיקצר המצע מלפרטן כאן, עלו המחירים תוך חודשים ספורים ביותר מ-40%. כתוצאה מכך ירדה הצריכה הארצית ונוצרו עודפי חלב. "תנובה" הודיעה ליצרני החלב שעבור ייצור חלב מעל המכסה ישולם רק חצי ממחיר החלב שבמסגרת המכסה. בוועדת המשק ביפעת הוחלט להפנות את החלב שיוצר מעל המכסה לצריכה פנימית ועל-ידי כך להשיג מטרה כפולה: הפחתה בעלות קניית חלב ומוצריו ושיווק חלב ל"תנובה" רק במחיר מלא.

תוך זמן קצר ביותר הותקנו במטבח הסידורים המתאימים. החלב הובל מהרפת במיכל נירוסטה ועבר פיסטור באמצעות סליל שבו הוזרמו מים בטמפרטורה המתאימה (c700). אחרי 20 דקות בטמפרטורה זו נקטלת אוכלוסיית החיידקים הפתוגנים במלואה. החלב המפוסטר נמזג לכדים ועבר לקירור. מחלקו ייצרנו לֶבֶּן על-ידי הוספת מַחמֶצֶת, וכן שמנת וחמאה, על-ידי הפרדת השומן בצנטריפוגה בסֶפֶּרָטוֹר. החלב ומוצריו הופנו לחדר האוכל ובתי הילדים. אלפי שקלים נחסכו מדי חודש.

רוב העבודה הקשה נעשתה על ידי אסתר כהן בעזרת עובדי המטבח. שנים מאוחר יותר הקמנו מחלבה מקצועית ומתקדמת, אבל זה כבר סיפור אחר.

חג שבועות שמח!

מרים אהרוני, 2023